Середа, 24 Квітня, 2024
Економіка

Інфляція в Україні буде поступово уповільнюватися – глава НБУ

У червні 2019 року інфляція у річному вимірі становила 9%, наблизившись до траєкторії квітневого прогнозу після її відхилення у попередні місяці під дією тимчасових факторів, і буде поступово уповільнюватися.

Про це заявив голова НБУ Яків Смолій 18 липня під час брифінгу щодо рішення Правління Національного банку з монетарної політики.

За його словами, вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, була жорстка монетарна політика. “У тому числі через зміцнення обмінного курсу відносно валют країн-торговельних партнерів та зниження інфляційних очікувань населення, бізнесу, банків та фінансових аналітиків”, –  пояснив глава НБУ.

Водночас показники інфляції залишалися порівняно високими як через тиск з боку споживчого попиту та виробничих витрат, так і значні темпи зростання адміністративно регульованих цін.

Однак НБУ прогнозує, що інфляція буде надалі поступово уповільнюватися.

Так, за прогнозами центробанку, вже на кінець 2019 року інфляція знизиться до 6,3%, а на початку наступного повернеться до цільового діапазону та досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року.

Залишити відповідь