П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Економіка

Газпром може відновити постачання газу до України у 2020 році

У разі підписання договорів, необхідних для забезпечення транзиту російського газу до Європи через газотранспортну систему України, російський Газпром зможе відновити постачання газу українським споживачам

Про це повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв під час Газового форуму у Києві.

«Щойно у нас будуть підписані договори про приєднання (ГТС — ред.) та щойно ми запровадимо європейські норми роботи ринку газу, Газпром зможе прийти на цей ринок та постачати газ такій кількості споживачів, як вони забажають. Більше того, вони можуть робити це достатньо ефективно, якщо їхня цінова політика буде дешевшою, ніж у європейських постачальників», — повідомив Коболєв.

Він зазначив, що наразі Газпрому ніщо не заважає постачати газ Україні. Більше того, Нафтогаз раніше замовляв у Газпрому газ, однак російська компанія відмовилася його постачати, чим завдала Нафтогазу збитки. Однією з причин відмови є невизнання Росією свого програшу у Стокгольмському арбітражі з Нафтогазом. Відповідно до рішень арбітражу Газпром винен Нафтогазу понад 2,8 мільярда доларів.

«Я не здивуюсь, якщо ми 1 січня (2020 року) побачимо «Газпром експорт» постачальником газу для великих українських споживачі, підприємств різних сфер», — додав Коболєв.

Зазначимо, що Україна не купує газ у Росії вже понад 1400 днів з 2015 року. Натомість імпорт газу здійснюється з європейських країн: Польщі, Словаччини та Угорщини. Значна частина цього газу — насправді російський газ.

Залишити відповідь