Четвер, 25 Квітня, 2024
Економіка

Товарообіг між Україною та ЄС зріс на 9% і досяг €40 млрд

Обсяги торгівлі між Україною та ЄС у 2018 році зросли на 9%, Євросоюз отримав 42% загальних обсягів українського експорту

Про це йдеться у третьому щорічному звіті Єврокомісії про виконання 35 найбільших торговельних угод, укладених ЄС із 62 країнами-партнерами, зокрема і з Україною.

“Двосторонній товарообіг у 2018 році досяг 40 млрд євро, що на 9% більше у порівнянні з 2017 роком. ЄС зберіг позитивне сальдо торгівельного балансу в розмірі 4 млрд євро”, – йдеться у звіті.

Протягом минулого року став помітним прогрес України у виконанні угоди про зону вільної торгівлі з ЄС у деяких секторах. У Євросоюзі привітали, зокрема, новий законопроєкт щодо держзакупівель.

Позитивна динаміка також наявна у здійсненні регуляторної реформи та приведення стандартів до норм ЄС. Триває робота щодо адаптації санітарних та фітосанітарних норм, у сферах митного співробітництва та сприяння торгівлі.

У ЄС вважають, що Україні потрібно посилити захист прав інтелектуальної власності та прийняти законодавство відповідно до міжнародних стандартів. Також необхідно адаптувати до європейських правила надання державної допомоги.

“ЄС продовжує відстежувати та обговорювати з Україною низку інших торгових подразників, наприклад, новий закон про податок на додану вартість, прийнятий Україною 2018 року, який забороняє відшкодування податку на додану вартість при експорті ріпаку та сої”, – йдеться у звіті.

Залишити відповідь