П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Суспільство

У МВС повідомляють про підступні плани РФ стосовно Мазура”Тополі” і попереджають інших

На затриманого у Польщі українського ветерана війни з РФ унсовця Ігоря Мазура “Тополю” було виставлено не червону картку Інтерполу, яка одразу кидається в очі нашим поліцейським, і прикордонникам під час перетину кордону, а спеціальне циркулярне повідомлення, щось на кшталт оперативного орієнтування про затримання, розповсюдження якого було обмежено певними країнами.

Про це повідомив Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко у Facebook.

За словами Шевченка, не виключається спецоперація за участю російської агентури.

Він нагадує, що період, коли сталися “злочини”, за які в Росії хочуть судити “Тополю” охоплює 1994-2000 роки, тобто перша-початок другої чеченських війн. А саме”Розслідування” кримінального провадження, за цими фактами датоване у росіян аж 2014 роком, тобто періодом, коли вони вже затримали унсовця Карпюка, якого звинувачували у тому самому.

“А саме циркулярне орієнтування було прислане полякам вже 2019 року. Тобто не виключено, що хтось із тих осіб, які могли знати, що Ігор “Тополя” запрошений чи збирається у листопаді іхати у Польщу, дали знати про це росіянам, а ті швидко прислали туди саме таке повідомлення про затримання, яке мінімізовувало обізнаність про це поліцейських українського бюро Інтерполу”,-повідомив Директор департаменту комунікацій МВС.

Шевченко додав, що раніше представникам українського бюро Інтерполу вдавалося вчасно виявляти подібні, більш помітні у базах даних, сфальсифіковані повідомлення про розшук у випадках із політиками Арсенієм Яценюком, Рефатом Чубаровим, Анатолієм Гриценком та воєначальниками Степаном Полтораком, Віктором Муженком і вчасно роз’яснювати Генеральному секретаріату Інтерполу безглуздість таких звинувачень росіян.

Він так само уточнив, що механізм захисту наших громадян від таких псевдозвинувачень є. Але ризик збільшується, якщо особа не дуже відома і використовуються приховані механізми оголошення у розшук, як у випадку із “Тополею”.

“Відтак МВС України наполегливо радить тим українським громадянам, зокрема ветеранам війни з РФ, які відчувають ризик бути затриманими у третіх країнах за псевдозвинуваченнями для подальшої видачі у Мордор, ретельно та уважно ставитися до планування закордонних подорожей та розповсюдження інформації про них”,-підкреслив Шевченко.

Як відомо, вчора в Польщі за запитом РФ затримали одного з лідерів “УНА-УНСО”, ветерана війни на Донбасі Ігоря Мазура з позивним “Тополя”.

Залишити відповідь