П’ятниця, 29 Березня, 2024
Економіка

Позитивний ефект від транзиту газу на економіку України за 5 років становитиме 150 млрд гривень

Позитивний ефект на економіку України від транспортування російського газу через нашу країну в Європу за 5 років становитиме близько 150 мільярдів гривень, крім самого доходу від транзиту.

Про це повідомив генеральний директор компанії “Оператор ГТС України” Сергій Макогон.

“Сумарний позитивний ефект на економіку буде протягом 5 років. Крім дохідної частини за транзит, буде близько 150 мільярдів гривень”, – сказав він.

За словами Макогона, складається ця цифра з декількох складових. Зокрема, тарифи на вхід від українських видобувних компаній знизяться в 4 рази в порівнянні з тим тарифом, який міг бути, якби транзит не відбувся. Відповідно, у компаній буде можливість вкласти ці кошти в розвиток.

“Тобто тариф на вхід від підприємств добувної галузі планувався в районі 400 гривень, зараз він буде близько 100 гривень. Відповідно, сумарний ефект, скільки видобувні компанії заощадять на це зниження, буде близько 27 мільярдів за 5 років. Тобто 1 мільярд доларів видобуток зможе додатково інвестувати у свій розвиток і нарощування видобутку газу”, – сказав він.

За інформацією Макогона, завдяки укладенню контракту українські споживачі також заощадили, оскільки тариф нижче у 2 рази у порівнянні з тим, який міг би бути при нульовому транзит.

“Планувався 289 гривень, а буде 124 гривні. У минулому році він був 157 гривень, тобто фактично ми навіть знизили на 20% для українських споживачів. А це тариф і для промисловості, і населення. Промисловість заощадить близько 33 мільярдів гривень, а населення близько 15 мільярдів гривень заощадить шляхом зниження тарифів”, – пояснив він.

Макогон зазначив, що по імпорту з Європи – також значне зниження вартості. Тариф на імпорт нижчим в 4 рази у порівнянні з очікуваними 16 доларами й становить 4,45 долара. Це дає додаткове зниження у порівнянні з тарифом, що діяв у минулому році – 6,28 долара.

Залишити відповідь