Субота, 20 Квітня, 2024
Економіка

Основним фактором зростання економіки у 2019 році залишався внутрішній попит

Основним фактором зростання економіки України у 2019 році на 3,2% залишався внутрішній попит, як споживчий, так і інвестиційний.

Про це повідомляється в коментарі Національного банку України.

Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 11,9% після їх збільшення на 9,3% у 2018 році. Споживання підтримували насамперед значні темпи зростання заробітних плат і пенсій. Цьому також сприяли досить високі споживчі настрої населення, а також уповільнення інфляції.

Водночас споживання державного сектору зменшилось (на 4,9%). Це зумовлене передусім очікувано стриманою фіскальною політикою уряду в період пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями держави.

Вагомим фактором економічного зростання залишалася також інвестиційна активність. Валове нагромадження основного капіталу збільшилось на 14,2%, зазначили в НБУ.

Фізичні обсяги експорту товарів та послуг після незначного зниження у 2018 році помітно зросли у минулому році – на 6,7%. Утім, темпи зростання імпорту поступалися експорту. У результаті від’ємний внесок чистого експорту в зростання ВВП суттєво зменшився – до -0,4 в.п. порівняно із -2,3 в.п. у 2018 році, йдеться в коментарі.

1 коментар

Залишити відповідь