Вівторок, 19 Березня, 2024
Економіка

Валовий внутрішній продукт України скоротиться на 3,9% через пандемію коронавірусу

У новому макроекономічному прогнозі на 2020 рік, який розробили в уряді, очікується, що валовий внутрішній продукт України скоротиться на 3,9%.

Про це повідомляють у Кабінеті міністрів.

Прогнози щодо економічного зростання України на 2020 рік погіршилися на 7,6% ВВП — з очікуваного раніше зростання на 3,7% до падіння на 3,9%.

Безробіття у 2020 році уряд очікує на рівні 9,4% проти 8,1%, які закладалися у попередньому макропрогнозі.

Реальні зарплати (номінальна зарплата, скоригована на інфляцію) мають скоротитися на 0,3%.

«Основні зміни прогнозу є результатом суттєвого спаду всієї світової економіки та впровадження масштабних заходів, направлених на стримування і боротьбу з COVID-19, як в Україні, так і в більшості країн світу», — пояснюють в уряді.

Курс долара уряд закладає на рівні 29,5 гривні за долар (в середньому за рік).

Інфляція цьогоріч має скласти 8,7% (очікувалося 5,5%, а за результатами лютого 2020 року річна інфляція в Україні складала 2,4%, тобто до кінця року вона зросте у 3,6 раза). Уповільнення інфляції до 5% прогнозують вже на 2021 рік.

Незначне відновлення економіки уряд очікує вже в другому півріччі 2020 року:

«Серед причин — високий попит у світі на продукцію вітчизняного АПК, значно стійкіша банківська система порівняно з попередніми кризовими епізодами, зниження цін на імпортовані енергетичні товари, продовження структурних реформ у співпраці з міжнародними партнерами».

Залишити відповідь