Субота, 20 Квітня, 2024
На росії

«Хоч опудалом, хоч тушкою» – «чмобіки» вигадують карколомні способи втечі з рф за кордон

Росіяни рвонули зі своєї «родіни» після оголошення «часткової мобілізації», аж гай зашумів. Напрямки великого значення не мають – окрім європейського (країни Балтії чи Фінляндія) маршруту дикий ажіотаж вже майже тиждень спостерігається на пунктах пропуску до Казахстану, Киргизстану, а особливо – Монголії та Грузії.

При цьому найспритніші замість того, щоби сидіти в машинах у черзі 2-3 доби або й довше, намагаються перетнути кордони якимись геть нестандартними способами. Як то кажуть, «нужда ввічлива, а голь догадлива».

Про найяскравіші випадки ми розповімо пізніше. А для початку – що ж відбувається на кордонах московитської недоімперії, передає ЗІФ.

В росіянському інфопросторі швидко набули популярності ТГ-канали про ситуацію на кордоні. Там можна прочитати усе що завгодно – від історій «чудесного» перетину кордону за лічені години і шалені суми грошей до волань про допомогу, бізнес-пропозицій та тролінгу від українців та місцевих мешканців.

Один з таких ТГ-каналів – це фактично чат учасників черги на російсько-грузинському кордоні перед КПП «Верхній Ларс». Саме там (після того, як черга видовжилась більш як на 10 км) почали з’являтись креативні ідеї щодо об’їзду потоку машин.

В якості транспортних засобів спочатку застосовували велосипеди. Потім в хід пішли електросамокати – навіть попри обмежену дальність поїздки. Але вершиною вигадливості виявились люди на моноколесах. Про ефективність цього транспортного засобу свідчили кілька «сповідей» про перетин кордону та заздрісні коменти тих, хто залишився у черзі.

Кажуть, дехто, натхненний нестандартними прикладами, навіть ставав на ролики. Проте цих найхитріших на КПП таки завертали.

Натомість чати заповнили оголошення, в яких пропонували не лише підвезти з найближчого вокзалу/аеропорту до початку черги, але й «супроводжувати» (фактично, vip-послуга в об’їзд черги), підкинути до самого КПП.

Пізніше там з’явилось чимало повідомлень про продаж б/в велосипедів «на ходу» (ціни зазначали нечасто, але вони переважно були відверто завищеними). А один підприємливий владикавказець пропонував свій двоколісний транспорт «лише» за 90 тис. рублів (приблизно $1,5 тис.). Йому, звісно, розказали, що про нього думають втікачі-пацифісти, але тут росіянцям вповні розкрився зміст приказки «Кому війна, а кому мати рідна».

Наступним етапом були оголошення на кшталт: «Продам машину, 2 км до кордону», «Куплю бензин, підвезіть», «Потрібна вода і їжа, але не снеки чи чіпси». І відповідні пропозиції у відповідь не забарилися. Підприємливі місцеві мешканці готові були під’їхати до продавців авто, пропонували залишити машини у них на «перетримку» чи передати родичам. Бізнес процвітав і набирав обертів…

Тим часом рашистські ресурси сходять піною і таврують втікачів. «У «пекельних чатах» дезертирів панує паніка. Втікачі з росії кооперуються, описують ситуацію на кордонах у тг-каналах і діляться історіями, чи вдалося їм проскочити через кордон. Усе це йде вперемішку з лякалками, що кордони незабаром закриють, паніка в чатах зростає», – пише пропагандо-рашистський сайт «царьград».

У сусідніх з рашкою країнах найбанальнішим став жарт про неймовірний туристичний сезон у вересні. Щоправда, невідомо, коли і як ці «туристи» повертатимуться додому, і чи станеться це взагалі. Інші «приколи» стосуються «репатріації в Монголію через 700 років», зустрічного виїзду росіянців «на заробітки» до країн Середньої Азії тощо. Хоч насправді їм не смішно, а дуже страшно. Так, що вони нарешті пригадали антивоєнні гасла. Але вже трохи пізнувато.

Однак бажання втекти від мобілізації у мешканців боліт настільки велике, що вони продовжують вигадувати нові способи перетину кордону. Велосипеди, самокати і моноколеса (а дехто навіть ролики) росіянці вже пробували. Натомість 38-річний громадянин рф спробував використати сапборд (дошка, на якій гребуть веслом навстоячки), щоб той клятий кордон переплисти.

Естонські прикордонники затримали росіянина, який перетнув кордон з Естонією вночі 26 вересня. Близько першої години ночі він на сапборді переплив кордон в гирлі річки Нарва. Прикордонники оточили район і за допомогою додаткових патрулів упіймали втікача близько 4:30 ночі на автобусній зупинці містечка Нарва-Їиесуу. Росіянця доправили у прикордонний пункт, виписали штраф, після чого… відправили назад на росію. І це, мабуть, для нього було найбільш образливо.

До слова, оголошення про якісь «регулярні» перельоти малим літаком з рф до Грузії також з’являлись в інтернеті. От тільки гарантій, що політ завершиться добре, «пасажирів» не зловлять і не відправлять назад, звісно ж, немає.

Залишити відповідь