Субота, 20 Квітня, 2024
Економіка

Андрій Рева повідомив про незаконні підвищення тарифів на газ

Міністр соціальної політики України Андрій Рева повідомив, що споживачі, які не мають лічильника, можуть не платити за новими платіжками за газ, адже вони незаконні

Про це Рева повідомив в ефірі одного з українських телеканалів.

За його словами, посередники на ринку постачання газу в Україні — газозбутові компанії — мали встановити газові лічильники для всіх споживачам, проте цього не зробили.

«Є закон про комерційний облік газу. Відповідно до цього закону були розписані норми, відповідно до яких повинні були бути встановлені лічильники, для того, щоб оплату проводити не по нормативах, а відповідно до показників лічильника», — повідомив Рева.

За його словами, лічильників газозбутової компанії та облгази так і не встановили, чим порушили закон, адже з 1 січня 2018 року вони не мали права продавати газ без лічильника.

Напередодні у Нафтогазі закликали українців без лічильників скаржитися на нові платіжки за газ до Кабінету міністрів. Такі тарифи запровадили через рішення суду за позовом компанії «РГК» Дмитра Фірташа, що скасувала нові норми споживання газу для людей без лічильників, повернувши ті, що діяли у 1990-х роках.

Через повернення старих норм споживання газу, суми за газ у платіжках зросли втричі.

Раніше через донарахування зайвих обсягів газу споживачам, у НКРЕКП запропонували провести позапланову перевірку 20 облгазів. Компаніям загрожує штраф у розмірі 850 тисяч гривень.

6 грудня у Нафтогазі заявляли, що облгази компанії «РГК», що належить Дмитру Фірташу, штучно збільшують заборгованість споживачів за газ для того, аби унеможливити їхній перехід до інших постачальників газу, зокрема Нафтогазу.

Водночас, у компанії «РГК» повідомили, що донараховані борги споживачів можна не оплачувати.

Залишити відповідь