Понеділок, 18 Березня, 2024
ПліткиПолітика

НАБУ-стоп, або чому Ситник призупинив справу по Андрію Садовому?

В контексті скандалу навколо НАБУ, пов’язаного з корупцією в оборонній сфері, почали з’ясовуватися і інші цікаві деталі. Ми вже писали про те, що міський голова Львова Андрій Садовий зняв свою кандидатуру на посаду Президента України на користь Анатолія Гриценка, і що ця його дія викликала багато питань.

А днями з’ясувалися і інші цікаві подробиці, які оприлюднила Ірина Лисняк.

Виявилося, що все дуже просто пояснюється крізь призму обставин, які є дуже непростими для Андрія Садового. Так от, з’ясувалося, що детективи Національного антикорупційного бюро України в рамках кримінального провадження №12015140350000942, відкритого за ознаками вчинення Андрієм Садовим злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.2 ст. 364 та ч.1 ст. 366 КК України, підготували підозру міському голові Львова. Джерело всередині НАБУ повідомило нам, що у вказаній справі було проведено достатню кількість слідчих і процесуальних дій для встановлення об’єктивної істини. Однак, керівництво НАБУ, в особі Артема Ситника, раптом прийняло рішення покласти справу в далеку шухляду і забути про неї на невизначений термін. Детективам, які розслідували справу, стало відомо про те, що до прийняття рішення про «паузу» в цій справі Директора НАБУ спонукав його давній соратник і екс-очільник Ради громадського контролю НАБУ, лідер Автомайдану Олексій Гриценко, який, за сумісництвом, є сином кандидата в президенти Анатолія Гриценка. Синхронність прийняття рішення Артемом Ситником про «відтермінування» оголошення підозри Андрію Садовому та рішення Андрія Садового про зняття з виборів президента власної кандидатури на користь іншого кандидата Анатолія Гриценка дивує. А якщо врахувати інформацію про те, що своє рішення Директор НАБУ приймав під впливом сина Анатолія Гриценка, то ситуація стає ще цікавішою.

Будучи обуреними рішенням власного керівництва щодо зведення нанівець кропіткої роботи детективів, та, щоб не виглядати голослівним, і довести серйозність намірів щодо оголошення підозри Андрію Садовому, детективи НАБУ передали інформацію щодо ходу самого розслідування. Так, вони повідомили, що в ході розслідування було проведено ряд обшуків у Львівіській міській раді, відділі Держгеокадастру м. Львова, офісних приміщеннях ПП «Центр ринкових досліджень», приватного нотаріуса Пелех О.З. та ДП «Центр державного земельного кадастру», в банківських установах отримано тимчасовий доступ до речей і документів, проведено судові та земельно-технічні експертизи, допитано свідків у справі та багато іншого. Ухвалами слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 16.01.2017 року було призначено перевірку законності звільнення від орендної плати ТзОВ «Сітіпарк Львів» та перевірку дотримання земельного законодавства.

Розслідуванням було встановлено, що на підставі грошової оцінки земельної ділянки, виданої в порушення Закону України «Про оцінку земель», 28.12.2015 року Львівська міська рада в особі міського голови Андрія Садового, з однієї сторони, та ТзОВ «Сітіпарк Львів» з іншої сторони, уклали договір купівлі-продажу земельної ділянки, яка, відповідно до договору, знаходиться за адресою: вул. Т. Шевченка (промислова зона Рясне-2, ділянка 1-1, кадастровий номер 4610137500:12:003:0006, загальною площею 23,4913 га). Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки виконали експерти-оцінювачі ПП «Центр ринкових досліджень» Любчик В.Л. та Подран І.П. До слова, сам звіт, згідно дати на ньому, був виконаний раніше, ніж було укладено сам договір про виконання оціночних робіт. На цей звіт також підготували рецензію, яку виконав за один день (один день?!) рецензент в особі експерта ТзОВ «НВП «Галгео» Д.В. Штогріна. При укладеннні цього договору міський голова Львова Андрій Садовий порушив вимоги цілого ряду нормативних документів, серед яких і Земельний кодекс України та Закон України «Про індустріальні парки». Ці порушення підтверджуються Актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру від 31.03.2017 року, висновком земельно-технічної експертизи КНДІСЕ №8202/17-41 від 27.07.2017 року, а також висновками експертиз КНДІСЕ з питань землеустрою №8186/17-41 від 27.07.2017 року.

Також посадові особи Львівської міської ради, усвідомлюючи, що земельна ділянка у м. Львові на вул. Т. Шевченка, промислова зона Рясне-2, ділянка 1-1 знаходиться поза межами міста, не маючи погоджених між містом та селом Рясне меж, розуміючи, що ділянка на законних підставах знаходиться в приватному користуванні громадян України, прийняли рішення про незаконне відчуження та замовили виготовлення землевпорядної документації, фактично не будучи власником цієї земельної ділянки. Потім зареєстрували право власності на земельну ділянку, провели її грошову оцінку не в державній експертній установі (щоб в рази занизити її вартість), передали земельну ділянку в оренду на 30 років, а потім продали землю, яка завідомо їм не належала. Такі дії посадових осіб Львівської міської ради та її керівника Андрія Садового були чітко послідовні, узгоджені між собою та мали на меті одне – отримати немалу фінансову вигоду через спричинення збитків бюджету міста Львова, сільській раді та окремим громадянам України.

Внаслідок злочинних дій міського голови Львова Андрія Садового та інших посадових осіб Львівської міської ради відбулось незаконне відчуження земельної ділянки площею 23,4913 га вартістю 92 132 585 грн. за ціною 52 522 246 грн., що призвело до ненадходження до бюджету м. Львова грошових коштів в сумі більше 39 мільйонів гривень, що в 600 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян і є заподіянням шкоди в особливо великих розмірах.

Але, незважаючи на таку солідну доказову базу, Директор НАБУ Артем Ситник наказує підлеглим детективам відкласти оголошення підозри Андрію Садовому на невизначений час. Зауважимо, що це не через недоліки в справі і не через зауваження прокурорів САП, бо їх просто немає.

Українських громадян вже не здивувати спробами правоохоронних органів втручатися в хід виборчого процесу. І коли мова йде про такі дії з боку МВС чи Нацполіції, вчиняючи які вони намагаються впливати на технічні моменти виборчого процесу, то одна справа. Але коли мова йде про фактичне злиття справи керівником новоствореного антикорупційного органу, яку розслідували йому ж підпорядковані детективи, з метою змусити одного кандидата заявити про підтримку іншого – це вже взагалі ні в які рамки не вписується.

Крім цього слід зазначити, що ТзОВ «Сітіпарк Львів» стало фактичним власником земельної ділянки та має право повного розпорядження нею, що дозволяє продати її третім особам, які формально матимуть статус «добросовісних покупців». Така операція, враховуючи норми чинного законодавства, зробить неможливим повернення незаконно відчуженої землі у власність держави. Детективи НАБУ неодноразово вказували на цю обставину Директору НАБУ Артему Ситнику, однак він, з незрозумілих причин, заборонив вживати відповідних заходів в рамках розслідування цього злочину,очевидно сприяючи злочинцям. Таким чином бездіяльність органу досудового розслідування, яким є НАБУ, щодо накладення арешту на цю земельну ділянку, може призвести до безповоротних наслідків.

Ми дуже сподіваємося, що надія порядних детективів НАБУ на те, що ця публікація вплине на рішення Директора НАБУ Артема Ситника і він таки дозволить своїм підлеглим діяти згідно чинного законодавства, справдиться. Також нам стало зрозумілим, чому угода між Андрієм Садовим і Анатолієм Гриценком вилилася аж в один пункт: «Бути чесним», а в самій угоді не виявилося жодного слова про принципи оборони і безпеки нашої держави, боротьби з корупцією та чистоти кадрової політики. Бо лише електорату політики на кшталт Садового чи Гриценка можуть розповідати про якісь принципи. А між собою про них домовлятися немає сенсу. Адже обоє знають, що жоден з них цих принципів не має, коли йде до влади таким шляхом.